Mérőhely kiválasztási szempont

Mérőhely

Fázisszám szerint

egyfázisú kialakítás

háromfázisú kialakítás


Mérés típusa szerint

csak állandó napszaki (nappali mérő)

állandó napszaki + vezérelt (volt éjszakai mérő) is


Áramerősség szerint

80 A- ig direkt mérés

80 A-tól áramváltós mérés


Mérőhely kiválasztási szempont

Kialakítás szerint

egyedi mérőóra

csoportos mérőóra


Elhelyezés szerint

beltéri mérőóra

villanyóra szekrény

szabadtéri fogyasztásmérő szekrényBeltéri elhelyezés: az épületen belül falon kívül vagy süllyesztetten elhelyezett mérőóra szekrény.
Új mérőhelyet önálló családi ház esetén csak kültéren lehet létesíteni.
Kültéri elhelyezés: az épület vagy más építmény külső homlokzatán falon kívül vagy süllyesztetten elhelyezett villanyóra szekrény
Szabadtéri elhelyezés: önállóan telepíthető vagy áramszolgáltató által elfogadott tartószerkezetre (kerítés pillér, segédoszlop) szerelt fogyasztásmérő szekrény.


A mérő helye lehetőleg légvezetékes hálózatról csatlakozva 30 méter, földkábeles hálózat esetén 15 méter kábelhosszúságon belül legyen.
Légvezetékes csatlakozás esetén lehetőleg az épület utcafront felőli oldalán, vagy ahhoz minél közelebb kerüljön beépítésre.
Földkábeles bekötés esetén a mérőszekrény a kerítéstől max. 1m távolságon belül, vagy magán a kerítéspilléren, ill. kukatároló belső falán lehet. Amennyiben a szekrény végleges helye védett hely (pl. kukatároló), a szekrény lehet a jellemzően beltéri alkalmazásra javasolt olcsóbb típus, amennyiben szabad téren marad, javasolt a környezeti hatásoknak jobban ellenálló, fokozottan UV- és ütésálló, szabadtéri lábon álló szekrények alkalmazása.

Elhagyatottabb, lakatlan helyeken (tanyák, mobil átjátszó tornyok stb.) a nagy stabilitású, fokozottan törésálló zárható szekrények a legalkalmasabbak.

Fontos: az alkalmazható típusok közül körültekintően választani, mert szekrények nem egyformán ellenállóak a különböző környezeti behatásokkal szemben. Nem megfelelően kiválasztott/beépített szekrény esetén meghibásodások fordulhatnak elő: UV sugárzás hatására vetemedik, megreped, ezáltal a bejutó csapadék zárlatot okoz vagy tönkreteszi a mérőműszert stb. A mérőhelyek műszaki állapotáért minden esetben a tulajdonos (fogyasztó) a felelős, meghibásodás esetén a fogyasztót kötelezheti az áramszolgáltató a fogyasztás mérőhely szabványosítására is!

Fogyasztás mérőhely kialakítását garanciával csak regisztrált minősített villanyszerelő végezheti!

Megjegyzés:a kereskedelemben kaphatók falon kívüli szekrények és a falba süllyeszthetőek. Amennyiben jól látható helyre kerül, és kevésbé szembetűnő megoldást szeretne, célszerű süllyeszthető mérőhelyet alkalmazni.

Az fenti öt kiválasztási szempont együtt határozza meg a fogyasztásmérő hely műszaki tartalmát.

Válasszon miket


Várjuk a hívását.


    Név:
  • Kövics László


  • Web:
  • villanyszerelo.net


  • Email:
    Tel:
  • +36 70 331 8963


A megbízható villanyszerelő

Számítunk önre, ön is számíthat ránk.